Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má problémy se žlučníkem. Její dodržování významně pomáhá při prevenci potíží.
Modelové jídelníčky jsou k dohledání na internetu. Obecnou zásadou je vyhýbat se smaženému, tučnému, kořeněnému jídlu. Vhodnou přípravou jídel je vaření, dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku.
Příznaky
Pocit nafouknutí a plného břicha, napětí a bolest v pravém podžebří či okolo pravé lopatky. Může se objevit škytání, říhání nebo zvracení.
Pokud je bolest velmi silná, určitě navštivte lékaře, či pohotovost.

Bylinky pro zmírnění potíží
- artyčok kardový
- máta peprná
- smetanka lékařská
- měsíček lékařský
- řepík lékařský
- boldovník vonný
Volně prodejné léky pro zmírnění potíží
mezi nejznámější patří
- Cholagol - je extrakt z kurkumy, který zvyšuje produkci žluče, usnadňuje její vylučování a odstraňuje křeče. Obvykle se užívá 5 - 10 kapek 3x denně, krátkodobě lze dávku zvýšit na 20 kapek 3x denně. Kapky se užívají před jídlem a mezi dávkami by měl být alespoň 5 hodin odstup.
- Iberogast - je směsí extraktů z 9 různých bylin. Mírní křeče a zklidňuje celý trávicí trakt. Užívá se 20 kapek 3x denně pro dospělého.
Stručný seznam vhodných a nevhodných potravin pro žlučník
Nevhodné
- Tučné maso a uzeniny a vysokotučné mléčné výrobky
- bobulovité ovoce (maliny, brusinky, angrešt, hroznové víno, fíky) kokos a jablečné slupky
- luštěniny a nadýmavá zelenina (zelí, ředkvičky, okurka, cibule, česnek, paprika)
- čerstvé kynuté pečivo a celozrnné pečivo
- pálivé koření, hořčice, tatarka, majonéza
- alkohol, zrnková káva, ovocné šťávy a perlivé nápoje
- krupicová kaše, oplatky a sušenky, čokoláda
- smažené přílohy
- přepálené tuky, sádlo, špek
Vhodné
- netučné maso (telecí, hovězí, králičí, kuřecí, krůtí), ryby
- nízkotučné mléčné výrobky, nízkotučný tvaroh, nízkotučné zakysané výrobky
- banány, meruňky, oloupaná jablka, třešně, broskve
- mrkev, petržel, špenát, v malém množství květák, brokolice či kedlubny; červená řepa, listové saláty, čínské zelí
- bílé pečivo nejlépe den staré
- kmín, kari, kurkuma, majoránka, rajčatový protlak, bobkový list, bylinky
- čaj a neperlivé nápoje, bílá káva, malé množství kakaa
- kvalitní oleje a tuky
- brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny
- pudink, nákyp
Recept na oběd - Kuře na zelenině s rýží
Ingredience: 1 malý celer, kedluben, 2 větší petržele, 1 mrkev, kmín, šalvěj a tymián, pepř a sůl. 4 kuřecí prsa.
Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, dejte do pekáče lehce vymazaného olivovým olejem (ne panenským, ten je na studenou kuchyni), opepřete, osolte a přidejte bylinky dle chuti. Promíchejte a nechce na 180°C péct v troubě asi 30 minut. Mezitím si naklepejte maso, osolte a opepřete, můžete opět přidat bylinky. To poté položte na promíchanou zeleninu a pečte dalších půl hodiny. Kuře podávejte s vařenou rýží.