Blog > Další onemocnění a hendikepy

Zdravé podzimní dobroty

Zdravé podzimní dobroty

Už jste ochutnali pečené kaštany? Nejen tuhle dobrotu můžete na podzim ochutnat. Mezi další podzimní zástupce patří například rakytník a nebo třeba neobvyklé žaludy. 

Ano i to jsou plody hodné konzumace, byť si je spíš představíme jako potravu pro lesní zvěř.

Jedlé kaštany

Tahle pochoutka typická pro vánoční trhy - hlavně v té pečené formě - je velmi bohatá na vlákninu, vápník, draslík a hořčík. Obsahuje nenasycené tuky, vitamín C a také kyselinu jablečnou, která je výborná při boji s kožními problémy. Jedlé kaštany také pomáhají při onemocnění jater, slinivky nebo žaludku. Výborné jsou také pokud potřebujete povzbudit při únavě, nebo pokud vás bolí hlava.

Kaštany se vždy konzumují tepelně upravené. Pečené, pražené nebo vařené. Pokud se do úpravy pustíte vlastní silou nezapomeňte naříznout slupku kaštanu do kříže, pokud to neuděláte tak hrozí doslova kaštanová exploze, plody vybouchnou.

Recept na domácí pečené kaštany

Je to úplně jednoduché - nakupte si syrové jedlé kaštany a vanilkový cukr. Kaštany vybírejte pěkné, nesmí mít poškozenou slupku nebo být nějak pokroucené. 

Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku - slupka je silná, tak se nebojte zakrojit hlouběji.

Troubu předehřejte na 200°C, na plech vyskládejte kaštany křížkem nahoru a nechte je v troubě 10 - 15 minut, ale pozor, hlídejte to, nesmí vám zčernat slupka! A praskání se nebojte, hotové kaštany totiž budou pukat. 

Po vydání je nechte chvíli zchladnout, oloupejte je a poté je posypejte vanilkovým cukrem. 

Žaludy

No ano, typická pochutina to není. V minulosti se konzumovaly hlavně v dobách bídy. Žaludy jsou za syrova hořké. Ale pokud se uvaří, nebo namočí, obsah hořké třísloviny se velice zmírní.

Z žaludů lze připravit bezlepkovou mouku - po uvaření a usušení. Mleté uvařené a usušené se také mohou připravit jako náhražka kávy, stačí zalít horkou vodou.

V žaludech se vyskytují nenasycené mastné kyseliny - prospěšné v boji s cholesterolem. Jsou bohaté na hořčík a měď.

Rakytník řešetlákový

Rakytník je narozdíl od dříve jmenovaných již známější. Zpracovávají se plody, semena ale i listy.

Rakytník je bohatým, a to velmi, zdrojem vitamínu C. Vitamínu má 10x více než pomeranče. Dále obsahuje spoustu dalších vitamínů a minerálních látek, aminokyselin a tříslovin. Díky obsahu flavonoidů je výborný k prevenci cévních onemocnění. A pokud trpíte na deprese, tak je rakytník také skvělá volba, obsahuje totiž také serotonin.

Rakytník umí při pravidelné konzumaci také pomáhat proti šerosleposti a podporovat imunitu. Jako babská rada, se doporučuje při léčbě nádorů - zmírňuje problémy při ozařování a chemoterapii.

Výborný je také pro léčbu žaludečních problémů.

Z rakytníku se nejčastěji dělají čaje, marmelády a nebo se používá usušený a namletý. Lisovaný olej z rakytníku umí dělat zázraky s pletí.