Blog > Léčebné terapie

Vánoční mlsání bez lepku

Vánoční mlsání bez lepku

V lidské populaci přibývají osoby s intolerancí lepku - alergií na lepek. Tato choroba má i své jméno  - Celiakie.

 

Tito lidé nesmějí konzumovat klasické pečivo, mouku, cukroví a např. těstoviny. Vánoce jsou pro ně tak trochu utrpením. Tolik různých druhů pečiva a dobrot a oni je nesmějí. Naštěstí jsou tu recepty na bezlepkové pečivo a mohou tedy klidně mlsat s ostatními.

Pár takových receptů jsme pro Vás připravili.

Bezlepkové linecké cukroví

Suroviny:

  • 300 g univerzální směsi bez lepku + něco na podsypávání válu
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • marmeláda na slepování hotového pečiva

Vše (kromě tedy té marmelády) smícháme a uhněteme těsto. To necháme chvíli odpočinout v lednici a následně vyválíme asi na 5mm silný plát, ze kterého následně vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 180°C dozlatova, dle typu trouby to trvá cca 8-10 minut.

Upečené pečivo slepíme marmeládou a necháme v chladu než přijde chvíle konzumace.

Perníčky

Suroviny:

  • perník bez lepku Labeta
  • ½ lžičky perníkové koření
  • 20 g medu
  • 2 vejce
  • 40 g rozpuštěného másla

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice, lepší ale je nechat těsto odpočívat přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 180 °C cca 10 minut dle tloušťky těsta. Horké potřeme ještě rozšlehaným vejcem s trochou vody. Po vychladnutí můžeme zdobit polevou.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 150 g bezlepkové mouky
  • 50 g kukuřičné mouky hladké
  • 50 g cukru moučka
  • 60 g Hery
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 žloutek
  • na obalení směs cukru močka a vanilkového cukru

Smícháme suché suroviny a přidáme rozměklou Heru a žloutek. Dobře propracujeme těsto a necháme ho do dalšího dne odpočívat v lednici.

Z těsta poté tvarujeme rohlíčky, nebo pokud se Vám nechce dělat rohlíčky ručně, je možné těsto vyválet na silný cca 1cm plát a vykrajovat formičkou půlměsíčky. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu, případně na pečícím papíru. Pečeme do zrůžovění na 170°C. Pozor po upečení jsou rohlíčky velmi křehké, nechte je chvilku vychladnout ale ještě teplé je obalte ve směsi cukru s vanilkovým cukrem.

Nepečené kokosové kuličky Rafaelo

Suroviny:

  • 200 g kokosu + kokos na obalení kuliček
  • 120 g másla
  • 2 - 3 lžičky citronové šťávy
  • 4 - 5 lžiček rumu
  • ½ bílku
  • 200 g cukru, nejlépe práškového
  • celé loupané mandle

Ze změklého másla, bílku, kokosu a cukru vyšleháme hmotu, do které přidáme dle chuti citronovou šťávu a rum. Ze vzniklé hmoty vytvarujeje kuličky s mandlí uprostřed a obalíme v kokosu. Necháme je poté v chladu ztuhnout.

Užijte si Vánoční přípravy a buďte v klidu, nemusí být vše perfektní aby si člověk užil Vánoce.