Rozhodli jste se být vegetariánem, chcete omezit produkci skleníkových plynů, nebo vám maso prostě jen nechutná? Rozhodně vám to nebudeme rozmlouvat, rozhodnutí je čistě na vás, ale dejte si pozor aby jste živiny získávané z masa adekvátně nahradili.
Dalšími důvody pro maso nejíst, jsou samozřejmě důvody zdravotní, například pacienti trpící Dnou by si maso měli raději odpustit.
Z masa přijímá tělo důležité bílkoviny, tuk a řadu vitamínů a minerálů - železo, zinek a vitamín B12, který je důležitý pro správný rozvoj nervové soustavy.
Mléko a mléčné výrobky - spolehlivě nahradí bílkoviny z masa a jako bonus obsahují vitamín D, A a vápník. Bohužel ne pro všechny je tenhle typ stravy vhodný, ne každý totiž toleruje ve stravě laktózu.
Sója patří k luštěninám, ale dávejte si pozor jakou si vyberete. Vhodné jsou výrobky jako Tempeh, sojové omáčky, natto, u Tofu vyžadujte maximální kvalitu sóji ze které se vyrábí.
Luštěniny celkem dobře nahradí maso v obsahu bílkovin, v průměru jich mají 20%. Jenže nemají dost aminokyselin a proto výživoví poradci radí je kombinovat s obilovinami (tmavá rýže, quinoa a celozrnné obiloviny). Z luštěnin se vyrábí také “nemaso” které ale věrně připomíná strukturou i vzhledem mleté maso.
Vejce jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jedno vejce má cca 6,5 g bílkovin.
Sice už to nebude o obsahu bílkovin, ale pokud vám jde o strukturu maso připomínající jsou dobrými náhražkami hlíva ústřičná, lilek nebo seitan - což je výrobek z pšeničné bílkoviny.