Že některé potraviny dovedou zlepšit mozkovou činnost to není nic nového. Jenže jsou tu také potraviny, které mozku přímo škodí.
Tato slova neznamenají jen cukr, jedná se také o bílou mouku a vůbec potraviny s vysokým glykemickým indexem. Hlavně starší generace je zvyklá na svoje pečivo a chléb a těžko ho bude zaměňovat za zdravější varianty. Bílá mouka je problémem protože jí konzumujeme až moc. A to mozku nesvědčí.
Jenže ani některé náhražky cukru nejsou ideální volbou. Konkrétně mluvíme o Aspartamu, je to sice lepší než cukr, ale dle studií je zvýšená konzumace tohoto sladidla také špatná. Prokazatelně zhoršuje mentální schoponosti a navíc vyvolává podráždění a deprese.
Možná vás to překvapí, ale při výběru ryb nemůžete sáhnout po čem chcete. Některé druhy ryb totiž obsahují velké množství rtuti. A ani prospěšné omega-3 kyseliny z takové ryby tu zdravou neudělá.
Bohužel nejhorší na obsah rtuti jsou ryby, které jsou velice oblíbené a často je konzumujeme. Podle vědců jsou to druhy ryb, které jsou dravé a dlouho žijí. Typicky mezi ně patří tuňák a makrela.
Nenasycené tuky jsou škodlivé nejen pro mozek, ale ovlivňují i srdce a mohou být příčinou chronických zánětů. Tyto zlé tuky zhoršují paměť a Alzheimerovu nemoc. Vyskytují se v margarínech, slaných pochutinách, v průmyslovém pečivu atd.
O alkoholu asi netřeba psát, malé množství sice neuškodí, ale pokud je pravidelné tak vadí i to. Ne nadarmo se říká, že alkohol ničí mozkové buňky. Ale mozku vadí i sladké nápoje obzvlášť pokud se jedná o poměrně velké množství cukru v malém množství vody. Typické jsou tedy energetické nápoje, některé džusy nebo oblíbené černé pití z Ameriky, na jehož kamiony se těší na vánoce hlavně děti.