Blog > Další onemocnění a hendikepy

Nemoc králů straší i v dnešní době

Nemoc králů straší i v dnešní době

Dně se říkalo nemoc králů, protože právě bohatí si v minulosti mohli dopřávat jídla a pochutiny, které tuto nemoc způsobují.

Dna alias Pakostnice, latinsky arthritis uratica je revmatologické onemocnění zánětlivého charakteru. Častěji postihuje muže a výskyt je častější s vyšším věkem.

Co Dnu způsobuje

Za vznikem nemoci stojí dlouhodobé vysoké hladiny purinů, které způsobují zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi, to má za následek ukládání jejích krystalů v organismu. Dále za vznikem dny stojí zvýšená tvorba kyseliny močové nebo její špatné odvádění z těla.

Puriny jsou obsaženy v potravě, která má vysoký obsah bílkovin jako je červené maso, mořské plody a vnitřnosti. Pokud člověk k tomu nadměrně pije alkohol, sníží schopnost odvodu kyseliny močové ledvinami. 

Dále také velmi hojně doprovází metabolický syndrom (obezita, vysoký tlak, diabetes, vysoký cholesterol.

 

Příznaky Dny

náhlé, silné bolesti kloubů hlavně v noci a po ránu. Nejčastěji oteče kloub palce u nohy, ale nejsou výjimkou ani klouby rukou, kotníků či kolen. Kloub je zarudlý a citlivý na dotek. Po několika dnech až týdnech otok ustoupí, ale nemoc bez léčení přetrvává.

Pokud se pacient neléčí, tak se záchvaty bolesti - tzv. ataky, opakují a může se objevit navíc teplota či horečka, zimnice a schvácenost.

V chronickém a konečném stádiu nemoci se začínají ukládat uráty (krystalky kyseliny močové) v oblasti kloubů a vznikají tzv. tofy - měkké boule především v oblasti kloubů rukou.

Léčba Dny

Dna se léčí dodržováním přísné diety a změnou životního stylu. Je nutné zařadit více pohybu a omezit alkohol. Léky na dnu jsou většinou ty, které snižují bolest a potlačují zánět. Dále pak léky na snížení kyseliny močové. 

Kyselinu močovou můžete snižovat také odvarem z kopřivy dvoudomé. Čaj z odvaru se pije 3x denně po dobu až 5 týdnů.

Nevhodná strava

  • Alkohol, džusy z ovoce a sladké limonády
  • Vnitřnosti, červené maso a maso z tuňáka, sardinek, pstruha; krevety a kaviár
  • Smažená jídla
  • Pražené ořechy, čokoláda, kakao
  • Ostrá a silně kořeněná jídla

Doporučená strava

  • Čerstvě připravená a neslazená šťáva z ovoce či zeleniny
  • Brambory, mrkev, celer
  • Luštěniny
  • Banány, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, avokádo
  • Mléčné výrobky
  • Celozrnné pečivo
  • Káva a čaj
  • Omega -3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného semínka
  • Úprava jídla dušením, vařením a napařování