Sůl osahuje sodík, který je důležitým minerálem, nezbytným pro správnou funkci lidského těla. Jenže jak se říká, všeho moc škodí.
Držíte dietu, hlídáte cukry a tuky, abyste nepřibrali. Ale stejně to jde pomalu? A napadlo vás zaměřit se i na příjem soli?
Doporučená denní dávka soli je podle nejpřísnější normy od American Heart Association asi 1,5 gramu. To je tak přísná norma, že byste ji naplnili již po konzumaci dvou krajíců chleba.
Podle WHO ( Světové zdravotnické organizace) je limit asi 5g. V této dávce soli jsou přibližně dva gramy sodíku, který je nezbytný pro lidský organismus. Na správné fungování těla, ale stačí sodíku jen 0,5 gramu. Takže teoreticky by mělo stačit přijímat jen 1,25 gramu soli (což odpovídá normě od American Heart Association).
Dle průzkumů, je slaná chuť návyková. Na mozek působí stejně jako droga, zasahuje mozkové centrum a to způsobuje tvorbu “hormonů štěstí” a příjemné pocity.
Někteří výrobci proto neváhají sůl přidávat do svých výrobků, aby si na ně člověk vytvořil závislost a kupoval jich více.
Přehodnoťte stravování. Pokud jíte velké množství polotovarů či rychlého občerstvení, rozhodně tělu dodáváte příliš soli. Kontrolujte štítky na potravinách. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem sodíku.
K dochucování pokrmů používejte bylinky, balzamikový ocet nebo čerstvou citronovou či limetkovou šťávu.
Vařte z čerstvých surovin a vynechte polotovary. Do hotových jídel nepřidávejte sůl, ale zkuste kvalitní tuk, například panenský olivový olej. Obsahuje esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a chrání cévy.