Polije vás studený pot, dostaví se třes rukou, máte příšerný akutní hlad a chcete co nejrychleji sníst nějakou sladkost. V tomto stavu se těžko soustředíte a jste unavení.
Tak asi nějak takhle vypadá hypoglykémie, což je nízká hladina cukru v krvi.
Možná si myslíte, že hypoglykémie je problémem hlavně diabetiků. Jenže ona může ohrozit i osoby bez této diagnózy.
A není to sranda, protože cukr je důležitý také pro mozek, ten bez něj nedokáže správně pracovat.
Hladina cukru v krvi je řízena slinivkou břišní, která vyrábí inzulín. Podle toho jak se stravujeme si slinivka sama určí, kolik inzulínu vyrobit.
Jako hypoglykémii označujeme stav, kdy je hladina cukru v krvi pod 3,3 mmol/l. Vážná hypoglykémie je pak pod hodnotou 2,5 mmol/l.
Tyto hodnoty se dají snadno změřit glukometrem - přístrojem na měření cukru v krvi. Koupíte ho v každé lékárně, a také by měl být součástí vybavení pro diabetiky. Ke zjištění stavu pak stačí diagnostický proužek a kapka krve.
Jak jsme zmínili, mezi příznaky hypoglykémie patří únava. Příčinou únavy může být špatná životospráva, která právě vede k poklesu hladiny cukru v krvi. Slinivka je nucena vyrábět větší množství inzulínu aby udržela glykémii na optimu a vyrovnává stav glukózou. Tím, že tělo musí často tyto stavy kompenzovat se samozřejmě unaví.
V minulosti jsme se živili převážně celozrnnými potravinami, což udržovalo hladinu glykémie v normálu.
Jako první pomoc lze sníst např. banán, švestky, rozinky, med, jablko či pár kuliček hroznového vína.
Velmi důležité je také pravidelně se stravovat, nevynechávat jídla, snídat atd.