Ruku na srdce, tohle asi zažil každý z nás. V klidu relaxujete a najednou dostanete nutkavou chuť na něco dobrého. Obvykle i sladkého. Obdiv si zaslouží každý, kdo tuto potřebu zvládá ignorovat. Jenže jak se s tím mají vypořádat ostatní?
Chutí na něco sladkého reaguje tělo na pokles hladiny cukru v krvi. Pokud jíte potraviny s vysokým glykemickým indexem není se čemu divit. Příčinou může být strava bohatá na sacharidy, nebo nepravidelná strava, případně stres.
Pokud jíte hodně sladkého a sacharidů bude tělo požadovat další. Cukr zvýší totiž hladinu cukru v krvi a dá pokyn tělu aby ji zase snížil. Takže když rychle klesne dostanete chuť na sladké.
Na cukr si můžete vypěstovat i závislost - umí totiž zvýšit uvolňování endorfinu, hormonu štěstí.
Řešením je omezit sacharidy ve stravě, jezte hodně celozrnných potravin, luštěnin a přírodní rýži.
Aby tělo mělo glykemický index v normě, je nutné pravidelně jíst. Tohle je trochu individuální, někdo může jíst 3 větší porce denně, někdo potřebuje více menších. Základem je ale vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků.
Někteří lidé řeší stres jídlem. Obvykle tím sladkým. Heslo “obalit si nervy” určitě znáte. Pokud je člověk ve stresu bývá i unavený a tělo žádá přísun energie, zkuste to ale řešit zdravě. Sportujte, vyčistěte si hlavu tím, co vás baví. A mlsejte zdravě.
Eliminujte příčiny a pokud už mlsat musíte zvolte si něco co má vyšší obsah bílkovin a zasytí. Zkuste tvarohy, cottage, jogurt, ale neochucené. Dochucujte jen ovocem, nebo např. čekankovým sirupem. Čokoládu si dávejte jen s vysokým obsahem kakaa a vždy jen kousek. Tu si můžete dopřát bez ostychu.