Pokud denně sníte 5 porcí ovoce nebo zeleniny bude mít o třetinu menší riziko, že Vás potká mozková příhoda nebo infarkt.
Podle vědecké studie které se zúčastnila téměř tisícovka žen po 70. roku života se prokázalo, že ženy které jedí denně 3x více zeleniny jako je brokolice, kadeřávek, květák, čínské zelí nebo vodnice a kapusta, mají mnohem zdravější cévy a tepny, než ženy které zeleninu jedly méně, nebo vůbec.
Karotidové tepny se díky usazeninám z mastných kyselin a cholesterolu zvětšují. Když už jsou příliš tlusté dochází k ateroskleróze čili kornatění tepen. Pokud máte zkornatělé tepny existuje vyšší riziko srdečních onemocnění, srdečních záchvatů, nebo mozkových příhod.
U pozorovaných žen, které jedly zeleninu jako je květák, brokolice nebo růžičková kapusta byly tepny o 0.05 mm tenčí než u ostatních. Přitom už rozdíl 0,1 mm znamená o pětinu menší riziko mozkové příhody. Průzkum totit toto ztenčení prokázal i u krkavice, tepny, která vede krev do mozku a při jejím zanesení se zvyšuje riziko mrtvice.
V naší republice sice postupně roste obliba a konzumace ovoce a zeleniny. Ale stále je to velmi málo. Z doporučeného množství 5 porcí, sníme 1 až 2. Také se nám v jídelníčku málo objevuje právě košťálová zelenina, saláty, jablka a citrusy.
Brokolice navíc obsahuje velké množství hořčíku, minerálu, který je nezbytný pro správnou činnost srdce, svalů nebo pro tvorbu hormonů. Vláknina v brokolici zase pomáhá předcházet riziku rakoviny střev protože posilu střevní sliznici a napomáhá pohybu střev.
Pokud chcete tělu pomoci, zařaďte výše zmíněné do jídelníčku. Pozor dejte jen u ovoce na obsah cukru. Jezte také více vlákniny, kterou obsahuje celozrnné pečivo, ořechy, fazole nebo bobuloviny.