Blog > Léčebné terapie

Advent ve znamení čokolády

Adventní čas je provoněný samými dobrými věcmi. Hlavně sladkosti hrají v prosinci prim. Čert s Mikulášem přinášejí koše sladkostí, pečeme cukroví, vánoční stromek zdobíme sladkými ozdobami. Vzduchem se vznáší vůně vanilky, skořice, oříšků a čokolády. Pojďme odhalit pozitivní účinky kakaových bobů na lidský organismus a užít si letošní advent ve znamení čokolády.

Kakaové boby, základ kvalitní čokolády

Za výtečnou chuť a všechny pozitivní účinky čokolády mohou kakaové boby. Plody kakaovníku mají velikost mandle a po sklizni se fermentují kvašením. Během tohoto procesu ztrácí přirozenou trpkost a získávají typicky hnědou barvu.

Po usušení kakaové boby putují k dalšímu zpracování do čokoládoven. Tady se dále čistí a praží. Právě pražení podpoří intenzitu čokoládového aroma. Upražené boby se drtí na prášek, který je základem pro výrobu čokolád a ostatních kakaových produktů. Další kolo mletí a drcení promění prášek v kakaovou hmotu. Tu si můžete koupit pod názvem čokoláda na vaření. Pro výrobu ostatních čokolád podstoupí kakaová hmota ještě další proceduru. Lisování, během kterého se dělí na kakaové máslo a kakaový prášek. Smísením kakaové hmoty a kakaového másla vzniká základ všech čokolád. Pak už přicházejí na řadu tajné receptury výrobců, hmota se dochutí dalšími ingrediencemi a vydá se na cestu do regálů v obchodech jako oblíbená mňamka.

Čokoláda je zdravá a plná antioxidantů

Věděli jste o tom, že dříve se čokoláda prodávala pouze v lékárnách? To proto, že lékaři už dávno věděli o pozitivním vlivu kakaa na lidský organismus. Čokoládu předepisovali jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci různých onemocnění. Škoda, že se tento zvyk nedochoval do dnešních dob, že? Léčebné účinky čokolády využívali staří Aztékové a Mayové a ti se v přírodní medicíně vyznali.

Od roku 1951, kdy vyšla první knižní publikace o zdraví prospěšném účinku čokolády, nepřestávají lékaři tuto surovinu studovat. Z jejich výzkumů čokoláda stále vychází jako jeden z nejvíce koncentrovaných zdrojů přírodních rostlinných antioxidačních látek. Tedy vlastně ne přímo čokoláda, ale kakaové boby. Proto mějte na paměti, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Má méně nasycených tuků a přidaných cukrů než výrobky, které se o kakao sotva otřely.

Všeho s mírou, i čokoládového mlsání

Kakaová chuť je hořká až svíravá. Aby čokoláda byla slaďoučká a dobře nám chutnala, přidávají do ní výrobci cukr. Na úkor kakaa, samozřejmě. Takže pozor na to. I čokoládu mlsejte s mírou. Nízkoprocentní čokolády a ty s obsahem mléka moc zdraví neprospívají, zato naše tukové polštáře hezky kynou a to většinou nechceme.

Obsah tuků a cukrů v kvalitní čokoládě má ideální poměr i z dietologického hlediska. Cukru je tu minimum a tuky převažují ty nenasycené, tělu prospěšné.

Čokoláda je zdrojem kofeinu. Tady nespavci dávejte pozor na noční uždibování. A také na možnost mírné závislosti. I když závislost na čokoládě bude určitě lepší, než závislost na cigaretách. Ale stejně. Vždycky je nejlepší být nezávislý, svobodný.

V čem čokoláda prospívá zdraví?

Opět hovoříme o kvalitní hořké čokoládě s minimálním obsahem 75 % kakaa. Čím větší podíl, tím lepší. Mlsat čokoládu pro zdraví stačí opravdu v malinkém množství. 10 g každý den ukojí vaše chutě na sladké a dodá tělu denní dávku dobrých věcí. V čem čokoláda prospívá zdraví?

  • Snižuje vysoký krevní tlak, riziko infarktu myokardu a jiných srdečních a oběhových onemocnění, srážlivost krve (pozor, pokud máte se srážlivostí problémy), pocity úzkosti a napětí.
  • Zlepšuje prokrvení těla, ale i pozornost a celkovou psychickou rovnováhu.
  • Antioxidanty (flavonoidy) čistí tělo od volných radikálů a snižují riziko vzniku rakoviny.
  • Stimuluje centrální nervový systém a povzbuzuje mozkovou aktivitu.
  • Pomáhá chránit před artritidou a alergiemi.
  • Mužům pomáhá s potencí. 50 g denně posiluje schopnost erekce. Casanova čokoládu miloval!
  • Fluor posiluje zuby, ovšem cukr u levných variant tuto službu ničí, takže i tady platí, že kvalita vítězí.
  • Je bohatým zdrojem minerálů (železo, hořčík, draslík a jiné) a vitamínů A, B, C a E.
  • Působí proti stresu a podporuje pocity štěstí, pohody a dokonce i zamilovanosti.
  • Je bohatým zdrojem energie. Už víte, proč ji po kapsách nosili i vojáci?

A co diabetici? Jejich strava nesmí obsahovat cukry. Mohou si i oni dopřát čokoládu? Když pomineme výrobky s umělými sladidly, tak pravá vysokoprocentní čokoláda je podle posledních výzkumů neškodná pro diabetes typu 2. Kakao diabetikům pomáhá zlepšovat narušenou funkčnost cév.

Jestli se o dobré jídlo občas dělíte i se svým čtyřnohým společníkem, čokoládu mu raději nedávejte. Theobromin je pro psy a kočky jedovatý už v malém množství. Zvířecí organismus tuto látku odbourává velmi pomalu.

Čokoládová terapie

Čokoláda pomáhá zevnitř i zvenčí. Jestli raději dáváte přednost masu a nad čokoládou ohrnujete nos, co takhle vyzkoušet čokoládovou masáž, koupel nebo masku? Odpočinout si mezi vánočními nákupy a uklízecím maratonem? Wellness čokoládové odpoledne si můžete klidně udělat i sami doma.  

Čokoládová koupel zrelaxuje tělo i mysl, provoní pokožku a příjemně ji vyživí. Jak na čoko koupel? Smíchejte lžíci kakaa se sklenicí plnotučného mléka nebo smetany, dobře rozmíchejte a nalijte do vany s vodou. Koupel můžete obohatit o lžíci medu nebo skořice. Ta vás hezky prohřeje.

Dobře hydratované pokožky obličeje se dočkáte po čokoládové pleťové masce. Tu namícháte snadno. Stačí čokoládu rozpustit ve vodní lázni, nechat lehce vychladnout a aplikovat na obličej. Po 15 minutách bude vaše pleť zářit. Pokud chcete pokožce dopřát ještě větší luxus, přidejte do čokolády lžíci olivového oleje nebo vaječný žloutek.

Zimou vysušené vlasy regeneruje a hydratuje čokoládová maska na vlasy. Tu zvládnete doma připravit coby dup. Smíchejte tři lžíce tvarohu se lžící kakaa, naneste na vlasy a nechte deset až patnáct minut působit.

Extra porci odpočinku si připravíte prostřednictvím čokoládové tělové masky. Šest lžic kakaa smíchejte se 6 lžícemi hustého jogurtu nebo zakysané smetany. Čím tučnější, tím lepší. Přidejte tři lžíce medu a tři lžíce mletých ovesných vloček. Připravenou maskou natřete celé tělo, zabalte se do osušky, lehněte si, přikryjte se dekou a odpočívejte. Klidně celou hodinu. Pak stačí masku jen opláchnout a budete se cítit jako znovuzrození.

Čokoládová masáž detoxikuje organismus, odbourává stres, omlazuje pokožku a působí afrodiziakálně. Na masáž je lepší zajít k odborníkovi. Nejen, že byste doma spotřebovali dost čokolády, ale připravit tělo na kakaový zážitek chvilku trvá. Masér většinou nejdříve provede lehkou olejovou masáž, následovanou peelingem a až poté tělo masíruje čokoládou. Pro celkové uvolnění a pohodu je možné celou proceduru zakončit čokoládovým zábalem. Co takhle věnovat čokoládovou masáž v salonu jako vánoční dárek?

Co vy a čokoláda? Mlsáte ji rádi nebo vám kakaová chuť nic neříká? A co čokoládová terapie? Vyzkoušeli jste někdy masáž nebo masku? Podělte se s námi o své čokoládové zážitky.